Meld je aan

Dossier Deco

Lichtgevende verf!

« U dient een lichtgevende kleur te kiezen»… Dit is de raad die een bezoeker kreeg van een colour designer van een welbekend verfmerk tijdens het laatste Cocoon Salon georganiseerd te Brussel (van 14 t.e.m. 22 november). « Maar let wel, een lichtgevende kleur is niet noodzakelijk een lichte kleur. U dient de schakering verder te zoeken » zegt ze. Maar waar dan ? Had zij het over een kleur « die letterlijk licht geeft », een lichtgevende verf ? Helemaal niet, het ging over verven die licht refleteren. Daarenboven zijn de fabrikanten er nog niet in geslaagd een aangepaste technologie uit te werken om een verf echt lichtgevend te maken. Alhoewel...

 

 

 

Behalve nieuwe kleuren, is er de laatste jaren weinig innovatie gebracht in de verfbusiness. Maar weinig betekent daarom niet géén innovatie. Bijvoorbeeld de witgekleurde verf. Deze verf is roze bij het begin van het schilderen en kleurt steeds meer wit naarmate ze droger wordt. Wel practisch om een tweede laag aan te brengen!

Peinture aimantée

 

 

Andere nieuwigheden van de laatste jaren ? De magnetische verf. Deze verf heeft niet echt een aantrekkingskracht op metaal, eerder omgekeerd : de verf is samengesteld uit metaalvezels en vormt een ideale drager voor magneten. U kunt aldus om het even welke oppervlakte bedekken met magneten, en u niet beperken tot de deur van de koelkast.

 

 

Verder zijn er nog de verven geparfumeerd met essentiële oliën (zie dossier van november) en men heeft het gamma van de nieuwigheden gehad. Bijna want er rest nog de zogeheten “lichtgevende verven”.

 

 

 

 

 

 

Verlichten zonder gebruik te maken van electriciteit…

 

Een verf uitvinden die licht geeft zoals een spaarlamp… Dit is wellicht de verwezenlijking van de ultieme droom van diegenen die nadenken over de grote concepten voor morgen. Reeds velen hebben hier slapeloze nachten over gedaan. Nochtans, als men een klein beetje verder kijkt is het mogelijk om fosforescerende verf te vinden. De verf geeft licht zonder gebruik te maken van stroom gedurende twaalf jaren. Dit is althans wat de fabrikant belooft… Deze verf is enkel beschikbaar in de Verenigde Staten (of u kunt het bestellen via internet www.glowpaint.com). De verven van de fabrikant MPK zijn in kleine verpakkingen beschikbaar (dus voor kleine oppervlakten) – in sprays of kleine tubes – en richt zich vooral tot een jong en hip publiek. Het product lijkt meer op een gadget dan op decoratie, maar heeft de verdienste te bestaan.

 

 

MPK

 

 

Om de verf te doen «blinken» , maakt de fabrikant gebruik van litrosferen, dit zijn micropartikels van radioactief gas. De fabrikant MPK verdedigt zich onmiddellijk door erbij te melden dat het aantal partikels zo laag is en dus niet schadelijk voor de gezondheid. Of het echt onschadelijk is valt moeilijk te zeggen. Een firma in de Verenigde Staten heeft zijn bedrijf dienen te sluiten naar aanleiding van het aantal kankergevallen dat het personeel kende. De arbeiders fabriceerden er lichtgevende verf op basis van Radium. De verf werd o.a. gebruikt bij het beschilderen van de wijzerplaat van uurwerken . Dit was in de jaren 20… Nochtans dient men niet zo ver terug te gaan in het verleden om uurwerken of wekkers met dergelijke wijzerplaten terug te vinden. Dit bewijst dat fosforescerende verf reeds sinds jaren bestaat, maar enkel in kleine dosissen toegelaten wordt. Dus om nu te gaan dromen over muren die beschilderd worden met een lichtgevend laagje.... Men zal heel wellicht nog jaren moeten wachten.

 

 

 

 

En met stroom?

 

 

In 2006, kondigden de Philips laboratoria met veel praal enkele futuristische concepten aan... Onder andere een soort pot met magische verf! Stel u voor: een lichtgevende pot in dewelke uw kind een soort balpen dompelt (die op zijn beurt lichtgevend wordt) en daarna op de muur een tekening maakt, die, u raadt het al, eveneens lichtgevend wordt! Niets van dit alles heeft te maken met een radioactief fenomeen, de « paint kit » werkt op electriciteit. Hoezo? Het laboratorium blijft vaag hierover en de communicatie beperkt zicht tot het vermelden van de verkoop “binnen enkele jaren”. Dit is nu reeds drie jaren geleden, maar tot op heden geen spoor te vinden van dit fameus mirakelproduct. Philips communiceert zelfs niet meer over deze uitvinding.

Peinture Lumineuse

Philips

De lichtgevende muur, een droom of een realiteit binnen afzienbare tijd ? Enkel de toekomst zal antwoord kunnen geven op deze vraag.

 

- Aurore Salsano -

 

(Fotos: Histor, MPK, Philips).

GEEF UW MENING OVER DIT DOSSIER:DIT DOSSIER OP FACEBOOK MEEDELEN:


Archieven

Schrijf je in voor onze
nieuwsbrief

Ontdek onze
partners

Sur votre smartphone

iPhone appstore Android market

Vous avez déjà vu...

Les favoris de Webdeco.be